понеділок, 9 січня 2023 р.

Борис Чичибабін

 Сьогодні, 9 січня, виповнюється 100 років з дня народження Бориса Олексійовича Чичибабіна – поета, члена Спілки письменників, лауреата Державної премії.

У 1935 році до 5 класу Чугуївської школи № 1 прийшов хлопчик. Дуже швидко він став одним з кращих учнів та зробив свої перші кроки в поезії. Відвідував літературний гурток, публікував свої вірші в шкільній і навіть в міській газеті під псевдонімом Борис Рифмач. Всі знали, що їх автор – Борис Полушин, і пишалися цим.

Після закінчення школи у 1940 році Борис вступив на історичний факультет Харківського університету. Але почалась війна і його забрали до армії. До університету він повернувся тільки після Перемоги. А у червні 1946 року був заарештований і засуджений за антирадянську агитацію. Через 5 років повернувся до Харкова. В цей час вийшли збірки його віршів: «Молодість», «Мороз і сонце», «Гармонія».

Після 15-річного замовчування творчості до Бориса Чичибабіна приходить колосальний успіх. У 1990 році за книжку «Дзвін» поета удостоєно Державної премії.

У Чугуївському ліцеї №1 імені І.Ю. Рєпіна вшановують пам'ять земляка. Завдяки вчителям Фурсовій Тетяні Сергіївні та Бардюк Тетяні Дмитрівні у ліцеї створено музей Бориса Чичибабіна, який 5 липня 2011 року було нагороджено Дипломом Харківської міської ради.




Немає коментарів:

Дописати коментар